Al Baraka Banking Group

Project Details

Client:  Al Baraka Banking Group BSC
Year Completed:  2015
Value:  US$ 12,250,000
Consultant:  EMGA / Projacs International

Project Overview

A high-end fit-out project for the client’s Headquarters at Al Baraka Group Towers, providing quality finishes to 7 floors plus areas of the podium, ground and mezzanine levels, covering a total area of 8,400m2. The Headquarters consists of offices, meeting rooms, a multipurpose area, a retail branch, training areas, a library and a cafeteria. The scope included MEP services to certain areas.

The retail branch at podium level is fitted out with Italian Basaltina stone cladding, a slim line stainless steel staircase with artificial marble treads and a frameless glass balustrade. The multipurpose area on the ground floor is a double-height space for presentations and video conferencing. Walls and doors have acoustic timber panelling installed and the ceiling is made of an integrated acoustic metal tile system which contains all MEP services.

Offices, meeting rooms, a library and training facilities on floors 1 to 6 feature aluminium frame modular partitions with extra clear glass which enclose bamboo planters. The core walls are clad in acoustic timber panelling, the ceiling is an integrated metal tile system which includes all MEP services, while the flooring is completed with a raised access system ending with a carpet finish. The Executive Level on the 7th floor has high polished Greek Thasos marble and walnut parquet flooring. Similar glass enclosed bamboo planters are also used on this level, while private spaces are created with partitions clad in Italian Basaltina stone or custom-made Walnut Book Matched wood panelling by GPZ’s Joinery Division.

GPZ’s specialised Joinery Division manufactured and installed high quality bespoke furniture throughout the building, including all fixed furniture for the retail branch, as well as reception counters, pantries, control room tables with a monitor display wall, mail room desks with cupboards, pigeon shelves, all fitted shelves etc., on the other levels.

The entire building is controlled by an office management system, where systems installed by GPZ are integrated, including air-conditioning, lighting, fire alarm and fire-fighting systems, electrically operated curtains, access control to offices, and turnstiles.

Al Arab Newsroom at BWTC

AlArab-00

Project Details

Client:  Al Arab News Channel Ltd
Year Completed:  2014
Value:  US$ 9,550,000
Consultant:  Janson Tsai Design (Architects/Civil), IKA (Structural), BuroHappold (MEP)

Project Overview

Interior fit-out, MEP, civil and structural works for the Al Arab Newsroom located in the East Tower of the Bahrain World Trade Centre (BWTC). The remarkable contemporary broadcast centre has a total built up area of 3,500m2 and is made up of the latest state-of-the-art civil, technical, mechanical and electrical plant and equipment. The project is spread across the basement, ground floor, 3rd floor, 4th floor and roof podiums of the BWTC and consists of a main live news studio with multiple sets, 2 studios, 8 edit rooms, a central apparatus room, an audio control room, a master control room, a voice over booth, 2 galleries, a “Green Room,” several meeting rooms, executive offices, and many other specialised rooms for the centre’s broadcasting activities. Additionally, new generator and electrical buildings, as well as a new mezzanine floor level, were constructed.

Finishing works throughout were carried out by GPZ’s expert divisions with high quality finishes all-round, such as plastered blockwork and dry stud wall partitions with extensive decorative aluminium, glass, timber and plexiglas coverings, gypsum suspended acoustic ceilings with decorative bulkheads, decorative paint finishes, specialised sound acoustic doors and windows, stainless steel stairs, glass handrails, and fabric wrapped acoustic wall and ceiling paneling for the proficient sound proofing of the all the technical rooms. Manufacture and installation of fixed furniture items throughout the building, including doors, counters, fully-fitted kitchens and bespoke cabinets and wardrobes, were carried out by GPZ’s specialised Joinery Division.

All areas of the project are equipped with a fully automated building management system and an uninterrupted power supply (UPS) system that can operate independently of the national network. The roof podium levels accommodate the satellite dish farm, conversion room, chillers and air handling units. Supply, installation, testing and commissioning of all the building services installations and associated fire protection, plumbing, drainage, air-conditioning, electrical and mechanical works were executed by GPZ’s MEP Division. These services included BMS, HVAC, AHU, FCU, CCU, plumbing, drainage, (FM 200, wet and pre-action deluge dry) fire protection, smoke management system, fire alarm and detection system, hi-tech lighting fixtures and control system, UPS system installations and many other MEP installations.

bushido

Bushido Restaurant

bushido

Project Details

Client:  Private Client
Year Completed:  2009
Value:  U$ 5,500,000 
Consultant:  Design Wapler Associates, France

Project Overview

Conversion of the existing Blue Elephant Restaurant, with a built-up area of 2,200m2, into Bushido, a Japanese Restaurant and Lounge which is part of the Buddha-Bar Network. The project scope consisted of demolition works, the construction of a new upgraded structure for the main Dining Hall, the complete interior fit-out works, extensive façade alterations, and all MEP works. High-specification quality finishes, detailed bespoke loose and fixed furniture as well as extensively customised materials, ironmongery, chandeliers, wall lights and fabrics have been installed throughout. All finishing materials, furniture, aluminium and glazing, plumbing and drainage equipment, sanitary ware, fittings and accessories were procured and installed by GPZ’s specialised divisions.

The restaurant’s reception lobby is accessed through a main entrance colonnade and roof structure, and features a reception counter, internally lit pedestals with Samurai uniforms, built-in displays with Bushido and Buddha Bar memorabilia and an elaborate staircase to the first floor. A wide corridor with additional built-in displays leads to a meeting room with a glass floor over the lagoon, a live cooking Teppanyiaki dining area and a lounge bar for private parties. The new main Dining Hall has a combined ground and first floor forming an impressive atrium covered by an electrically operated sliding roof which provides an “open to the sky” area of 8 by 12 metres. A glazed central display with authentic Samurai warrior uniforms for the full height of the atrium and a Y-shaped ceremonial staircase leading up to the DJ booth and first floor form important features. The north and east elevations have double-glazed curtain walls with sliding/folding glazed doors accessing a decked outdoor dining area (250m2), the lagoon and a bridge leading to a small island. The first floor accommodates a lounge, the main bar and covered balcony area.

The main kitchen and other services rooms were renovated to include new cold rooms, staff changing areas, a pastry area and other support facilities. New kitchen equipment and accessories were installed along with a dumbwaiter lift leading to the first floor bar. All MEP services installations were carried out by GPZ’s MEP Division, including a specialist RGB fully adjustable lighting system connected to the DJ booth and music system, fire-fighting and fire alarm systems, lightning protection, MATV, CCTV etc. The air conditioning system was designed, installed, tested and commissioned by GPZ, and included a chilled water system for the first floor areas as well as a VRF system to the ground floor areas. External works involved the formation of a carpark for 120 vehicles, extensive Japanese-style landscaping, a new irrigation system, new waterproof membranes, a new aeration system and fresh water with Koi fish to the lagoon.